Avaintiedot

Asiakas
Kalajoen Satama Oy

Ajanjakso
2018-2019

Sijainti
Kalajoki

Urakoitsija
Terramare Oy

Kalajoen Sataman länsilaiturin laajennus | Asiakas: Kalajoen Satama Oy

Kalajoen Satama on laajentanut länsilaituriaan ja satama-allastaan. Terramare toteutti sekä laajennusruoppaukset että 123 metriä pitkän laiturijatkeen sisältäen 19 metriä pitkän päätylaiturin ro-ro-ramppeineen.


Projektin merkitys

Kalajoen Sataman länsilaiturin laajennus mahdollistaa kahden ison tai neljän pienemmän rahtialuksen yhtäaikaisen käsittelyn satamassa, mikä lisää sataman resursseja tasaisessa kasvussa olevaan liikennemäärään ja kesällä 2018 käynnistettyyn konttiliikenteeseen.

Projektin toteutus
Terramare toteutti Kalajoen länsilaiturin laajennuksen. Hanke käsitti 123 metriä pitkän laiturijatkeen ja sen ulkopäähän rakennettavan 19 metriä pitkän poikkisuuntaisen laiturin sekä roro-rampin toteutukset. Laiturilaajennuksen yhteispituudeksi tuli yhteensä 142 metriä. Laiturijatke toteutettiin kulmatukimuurilaiturina. Kohteeseen tehtiin paikallavalulla kaikkiaan 29 kappaletta 10,2 metriä korkeita K- ja S-elementtejä.

Laiturilaajennuksen edusta ruopattiin haraustasoon -9,5 metriä. Ruoppausmassojen määrä oli 73 000 m3. Laiturin ulkopäässä toteutettiin myös vedenalaista louhintaa, jossa kohteesta poistettiin 600 m3 louhetta.

Laiturielementtien asennuksesta laiturilinjan ruopattuun ja tasattuun pohjaan vastasi Terramaren uiva nosturi Nosto-Pekka. Ruoppauksista vastasi kuokkaruoppaaja Attila ja vedenalaisesta louhinnasta poralautta Rocbuster.

Elementtiasennuksen ja taustatäytön jälkeen laiturilinjan yläreunaan valettiin reunapalkki sekä laiturin edustalle merenpohjaan eroosiolaatta. Urakkaan sisältyivät myös laiturin kunnallistekniikka, pintatyöt, asfaltointi ja laiturivarusteet. Laajennettu länsilaituri luovutettiin asiakkaalle kesäkuussa 2019.