Avaintiedot

Asiakas
Helsingin Satama Oy

Ajanjakso
2017-2018

Urakoitsija
Terramare Oy

Hernesaaren risteilijälaituriurakka, Länsisatama, Helsinki | Asiakas: Helsingin Satama Oy

Terramare on toteuttanut Helsingin Sataman tilaaman 313-metrisen risteilijälaiturin (LHD) Länsisataman yhteyteen. Hernesaaren eteläkärjessä sijaitsevassa risteilijälaiturissa voi asioida jopa 330-metriset alukset.

 

 

 

 

 

 

 

KATSO VIDEO - RISTEILIJÄLAITURI(LHD) VALMIS 


Projektin merkitys
Helsingin Satama Oy on korvannut Länsisatamassa sijaitsevan Melkin laiturin uudella risteilijälaiturilla, jonka Terramare on toteuttanut sataman yhteydessä sijaitsevan Hernesaaren eteläkärkeen. Melkin laituri poistui käytöstä uuden asuinalueen ja siltatöiden tieltä. Uudessa risteilijälaiturissa voi asioida jopa 330-metriset loistoristeilijät.

Projektin toteutus
Uuden risteilijälaiturin urakka käynnistyi massiivisten laiturielementtien liukuvaluilla, jossa rakennettiin kaikkiaan 69 kappaletta yli 13 metriä korkeita laiturielementtejä, joista 230-tonnisia K-elementtejä tehtiin 35 kappaletta ja 90-tonnisia S-elementtejä 34 kappaletta. Liukuvalu toteutettiin aikaisemmassa esirakennusurakassa mereen täytetyn 350 metriä pitkän ja yläpinnastaan 35 metriä leveän taustapenkereen päällä. Liukuvalu sisälsi kaikkiaan 1 216 tonnia terästä ja 7 500 m3 betonia.

Elementit siirrettiin ja asennettiin taustapenkereeltä merenpohjaan −12,54 metriin tasatulle ja 313 metriä pitkälle laiturilinjalle. Elementtiasennuksen rinnalla aloitettiin myös laiturirakenteen taustatäyttö. Laiturin rannanpuoleinen liitoskohta tuettiin porapaaluilla ja Gewi-tangoilla.

Elementtiasennuksen, taustatäytön ja liitosrakenteen lisäksi urakka sisälsi laiturin reunapalkin ja kunnallistekniikalla varustetun taustakentän toteutukset päällysrakenteineen. Laiturielementtien edustalle merenpohjaan valettiin eroosiolaatta. Laiturin yhteyteen toteutettiin myös neljä massiivista myrskypollaria. Laituri on luovutettu täysin varustein, sisältäen mm. fenderit, pollarit, suojaparrut, reunaesteet ja tikkaat.

Hernesaaren risteilijälaituriurakka valmistui lokakuussa 2018. Laituri otetaan käyttöön kesällä 2019.

Projektin työvaiheet
Urakka sisälsi massiiviset liukuvalutyöt, laiturielementtien asennukset, taustatäytön, betonityöt, paalutustyöt, taustakentän pintatyöt sekä kunnallistekniikan että laiturivarusteiden asennukset. Urakka sisälsi myös neljän myrskypollarin rakentamiset sekä eroosiolaatan valun.

Lue lisää projektistamme Terramare Tänään -lehden numerosta 02/2017-2018.